Европа се изправя срещу пластмасовото замърсяване

На Острова ще се опитат да се справят с вездесъщите еднократни чашки за кафе

Пластмасовите отпадъци станаха обект на атака тази седмица, след като Британският екологичен одитен комитет стартира проучване на въздействието на отпадъците от чашки за кафе и опаковки, а Белгия и Франция се присъединиха към кампанията на ООН за забрана на микро-пластмасите.

Британският екологичен одитен комитет започна разследване за въздействието на пластмасовите отпадъци върху околната среда. Той ще проучва какви мерки се вземат както от индустрията, така и правителството, и ще проучва възможните решения.

Междувременно Белгия и Франция се присъединиха към Коста Рика, Гренада, Индонезия, Норвегия, Панама, Санта Лусия, Сиера Леоне и Уругвай в кампанията на ООН за спасяване на морето от микро-пластмасите до 2022 г., според EurActiv.com. Кампанията на ООН призовава правителствата да въведат политики за намаляване на пластмасовите отпадъци и препроектиране на продуктите за тази цел. Кампанията също така приканва потребителите да променят ежедневните си навици.

Микро-пластмасите – малки парченца пластмаса с размер, по-малък от 5 мм, които се получават в резултат на раздробяването на по-едрите платтмасови отпадъци – биват поглъщани от морските животни и птици, често пъти считани за храна. Частиците се натрупват в телата на животните. Оттам те се разпространяват по цялата хранителна верига, а могат в крайна сметка да достигнат и до хората.

Според Кралското химическо общество, микро-пластмасовите частици могат също така да действат и като носители на други вреди чрез адсорбиране и концентриране на химикали, които са устойчиви, биоакумулиращи и токсични.

Опасенията около морската храна, включително производство на миди в Холандия, накара някои европейски страни като Швеция и Австрия да призоват за пълна забрана на микро-пластмасите, използвани в почистващите препарати и козметиката.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*