Геотермална система ще топли бъдещ Център за рехабилитация на деца в Бургас

А лечебните свойства на минералната вода ще се използват в закрития му басейн

Гореща минерална вода ще отоплява бъдещия бургаски Център за рехабилитация и психологическа подкрепа за децата с детска церебрална парализа, аутизъм и соматични увреждания и техните семейства. Социалното заведение се изгражда в квартал „Ветрен“ по проект на Община Бургас.

Водата от Минералните бани ще се използва като източник на топлинна енергия. В момента се изгражда инсталацията, която ще захранва помещенията. Водата ще циркулира в тръби под повърхността на пода и алуминиеви радиатори, като по този начин ще поддържа приятна температура в стаите през зимните месеци и преходните сезони на годината.

Използването на термалната вода е един от най-екологичните варианти за отопление, тъй като се използва естествената й топлина и ако се налага подгряване, то е минимално. Нейните параметри са 55/45 градуса. От друга страна това е добро енергоспестяващо решение, тъй като в дългосрочен план експлоатационните разходи са значително по-ниски, отколкото при конвенционални методи на отопление.

За подгряването на водата за битови нужди в центъра е предвидена група от два плоски слънчеви колектора със селективно покритие.

Лечебните свойства на минералната вода ще се използват и в специалния закрит басейн, който се изгражда в центъра за рехабилитация. Той ще е оборудван със специален лифт, чрез който децата с ограничена подвижност лесно и удобно ще се потапят във водата, а след процедурите ще бъдат връщани отново извън басейна.

Центърът за рехабилитация и психологическа подкрепа за децата с детска церебрална парализа, аутизъм и соматични увреждания се изгражда от Община Бургас в рамките на проект едноименния проект, финансиран по мярка 5 от Програма BG07 „Инициативи за обществено здраве“, осъществявана с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) и Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*