Брадато лешоядче се излюпи във волиерите на Спасителния център на Зелени Балкани

Видът е станал емблема на природозащитните дейности у нас

Малко птиче от вида брадат лешояд се излюпи във волиерите на Спасителния център на Зелени Балкани, похвалиха се от организацията. Малката наглед победа е голяма крачка напред в опазването на балканското биоразнообразие.

„Птичето направи първата си заявка за живот още на 10 март с пробиването на малка дупка в яйцето. До обяд на следващия ден дупката не бе нараснала особено, въпреки помощта, която таткото оказа, разчупвайки внимателно малка част от черупката“, разказаха от Зелени Балкани. „Малко по-късно през деня, след консултация с Алекс Лиопис от VCF – специалист по отглеждането на брадати лешояди на закрито – екипът на Спасителния център асистира на малкото да излезе от черупката си. И добре, че го направихме, защото пилето наистина се нуждаеше от помощ, изгубило сили след повече от 24-часовата борба“.

За момента състоянието на малкото птиче е далеч от добро, признават природозащитниците. Родителите-лешояди са много грижовни, но не хранят отрочето си, забелязали са орнитолозите на Спасителния център. Затова ден след излюпването на пилето е взето решение то да остане в инкубаторите за известно време, докато закрепне, след което да бъде върнато. Надеждата на екипа е, че малкото лешоядче ще наддаде тегло и ще се ободри, защото в момента е много вяло.

Семейството брадати лешояди е наблюдавано постоянно с видеокамера, докато излюпи яйцето.

Трети ден екипът на Центъра полага денонощни грижи за малкото, носещо надежда за завръщането на един изчезнал от природата на България вид. Брадатият лешояд дори е символ на природозащитата у нас.

Преди година по това време орнитолозите на Спасителния център съобщиха за първото яйце на двойка брадати лешояди у нас от половин век насам. В началото на 2016 чифт брадати лешояди в Центъра на Зелени Балкани сформира семейство и месец по-късно на бял свят се появява яйцето, резултат от дългогодишни усилия за завръщане на този биологичен вид по нашите географски ширини. Усилията в тази посока датират от 2007 г., тоест вече 10 години.

Една от многобройните причини за намаляването на популациите на лешоядите в Европа и по цял свят е популярно лекарство в животновъдството – диклофенак. Консумирането на трупно месо от животни, лекувани с това вещество, води до бъбречна недостатъчност при птиците.


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_1ad0_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/technews/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1924

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*