Спектроскопия помага за повишаване на ефективността на CZTS соларни клетки

Ефективността може да се подобри и да настигне тази на CIGS, вярват учените

Изследователски екип от Центъра за иновации и знание „SPECIFIC“ при Университета Суонзи е разработил метод, който може да доведе до повишаване на ефективността на CZTS соларните клетки.

Медно-цинково-калаеният сулфид (CZTS) отдавна се разглежда като потенциална алтернатива на медно-индиево-галиевия селенид (CIGS) при производството на тънкослойни соларни клетки, тъй като се базира на материали, които са по-евтини и достъпни по-големи количества. Въпреки това ефективността на преобразуване на светлината остава недостатъчна. Сегашният рекорд за CZTS е около 7,6% за соларна клетка с пълен размер и 12,7% за по-малките, лабораторно изследвани клетки. За сравнение, при CIGS технологията ефективността достига над 22%.

Екипът на университета Суонзи е обработил няколко мостри от CZTS клекти чрез разтвор на натриев сулфид. След това учените използвали Раман-спектроскопия – техника, при която пробите биват осветени с лазерен лъч и се наблюдават под микроскоп, за да се проследи дейността на материала.

Раман-спектроскопията може да изиграе значителна роля за мониторинга на качеството на абсорбиращия слой и неговото качество по време на индустриално производство, обясниха от университета.

Допълнителен мониторинг пък е показал, че ецването с разтвор на натриев сулфид е е подобрило ефективността на материала. „Тези резултати ни помагат да приложим най-подходящия подход за ецване за производството на CZTS соларни клетки,“ заяви изследователският екип в съобщение за пресата. „Бъдещите проучвания ще се фокусират върху изследването на връзките между Раман-картирането и производителността на CZTS клетките.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*