ЕС: глифозатът не е канцерогенен

Международната агенция за изследване на рака смята химикала за опасен за човека

Глифозатът – ключова съставка в голям брой от популярните хербициди – не бива да бъде класифициран като вещество, което причинява рак, обяви Европейската агенция по химикалите ECHA в сряда. „Това заключение се основава както на човешките доказателства, така и на тежестта на свидетелствата от всички проучвания върху животни“, каза Тим Боумър, председател на комисията на ECHA за оценка на риска, по време на онлайн брифинг.

Миналата година Европейският съюз разреши 18-месечно удължаване на одобрението за употреба на хербицидния химикал в очакване на по-нататъшните научни изследвания върху връзката между глифозата и рака. Това стана след предложението за пълно подновяване на лиценза за използване на глифозата, на което се противопоставиха някои страни-членки и редица еко-организации.

Становището на ECHA ще бъде препратено на Европейската комисия за вземане на окончателно решение. Позицията „няма пряко въздействие, но сега всичко е в ръцете на комисията“, каза Джак де Бройн, директор по управлението на риска в ECHA.

Международната агенция за изследване на рака при Световната здравна организация IARC класифицира глифозата като „вероятно канцерогенен“ за човека. Същевременно много правителствени агенции не виждат опасност за здравето на хората от употребата на веществото.

Според данните, публикувани от IARC, глифозатът е регистриран в над 130 страни към 2010 г. и е един от най-интензивно използваните „плевело-убийци“ в света.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*