ЕС одобри мегасделката Siemens-Gamesa

Планът за създаванетона най-голямата компания за ветрогенератори навярно ще приключи идния месец

Европейската комисия одобри плановете за сливането на Siemens с испанския производител на вятърноенергийни системи Gamesa. Обединението, което се готви, ще бъде най-големият в света производител на вятърноенергийни системи от гледна точка на пазарен дял.

Сделката, първоначално обявена през юни миналата година, ще представлява значителна консолидация в сектора на вятърната енергия, доминиран от големи играчи като Siemens, GE, Vestas.

След проучване на сделката Европейската комисия е стигнала до заключението, че след сливането „ще остане достатъчно налична конкуренция в двата сектора – наземните и офшорните ветроенергийни системи“ – което е основание да се даде възможност сливането да се случи. Очаква се процедурата да приключи в началото на следващата месец.

Siemens ще плати 1 млрд. евро за придобиването на мажоритарен дял от 59 на сто в съвместния бизнес.

След като приключи, сделката ще формира един ключов, голям играч на пазара на вятърна енергия с глобална инсталирана мощност от 75GW и годишни приходи от 11 млрд. евро.

1 коментар

  1. Само трябва да се внимава да не се получи монопол, защото такъв би довел до покачване на цената на вятърната енергия.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*