Маглев жилища ще спасяват крайбрежни градове от покачването на морското равнище…?

Цели общности биха могли да живеят над ръба на океана и морето

Жилища, които се носят във въздуха благодарение на магнитна левитация, могат да се окажат спасение за крайбрежните градове, застрашени от постоянното покачване на морското равнище.

Магнитната левитация, наричана накратко маглев, е технология, която се свързва най-вече с високоскоростните влакове. Някой скорошен ден обаче тя може да премине в света на архитектурата. Така ще стане, ако намери реализация идеята на Лира Луис за „плаващи“ къщи, които могат да се окажат спасение за крайбрежните общности, застрашени от покачването на морското равнище. Имайки летящи във въздуха жилища, хората ще могат да продължат да обитават своите вече установени градове, въпреки повишаването на нивото на световния океан. Мечтата на Луис е да изгради цяло маглев село.

Понятието „плаваща общност“ вече съществува – то се отнася за ниско разположени крайбрежни селища, които често биват заливани от морските – ала повечето идеи и проекти в тази посока обикновено предвиждат жилища, проектирани да стоят върху водата подобно на лодки. Плаващата концепция на Луис предполага друг вид „плаване“. Тя вижда носещия се дом по-скоро като висящ във въздуха, стационарен ховърборд. Нейният дизайн разчита на маглев технологията, давайки възможност на къщите буквално да левитират, без да докосват земята или морето. Поради тази особеност домовете ще бъдат недосегаеми за океана, незаивисмо от нивото на покачването му.

Луис иска да тества концепцията си в родината си – във Филипините, на един остров, който вече е застрашен от чести наводнения поради покачващите приливи. Там домовете често са „на кокили“, за да създават относително безопасни пространства за живот, над нивото на водата. Ала Луис вижда много ограничения в този дизайн. Кокилите могат да защитават къщата само ако водите при прилива се покачват до нивото, което е предвидено някога при изграждането на структурата. За разлика от това маглев домът би оставал винаги над нивото на водата. Плаващите домове ще бъдат „закотвени“ чрез магнити, разположени по протежение на кея, над който къщите ще левитират.

„Вярвам, че неконвенционалната архитектура може да използва познатата ни физика по нови начини за решаване на проблемите на околната среда,“ казва Луис. „Това е архитектура експеримент, а не заобиколен начин. Но е вдъхновен от физиката“.

Луис вече е изградила малък модел на левитиращ дом. Той тежи няколкостотин грама и „виси“ на 1,5 см от земята. Сега амбицията й е да мащабира концепция до размера на пълнофункционална къща, каквато всеки островитянин би бил щастлив да обитава и да нарича „свой плаващ дом“.

Скептиците твърдят, че подобно жилище би струвало твърде много, за да бъде практически приложима идеята.

Изображения: Ксуджи Ками

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*