Вдовицата на основателя на The North Face дари хиляди декари земя на Чили – за паркове

Мрежа от 17 парка ще се простира от чилийския град Пуерто Монт до Кейп Хорн

Кристин Макдивит Томпкинс, вдовицата на американския милиардер Дъг Томпкинс, дари 408 000 хектара земя на Чили за създаването на национални паркове.

Дъг Томпкинс, един от основателите на „The North Face“, загина в инцидент с каяк в Чили през 2015 г. Като запален природозащитник той бе закупил хиляди декари земя в южната част на Чили и Аржентина с цел да я консервира.

Вдовицата му сподели, че виждането на Томпкинс я е вдъхновило да направи това дарение. „Знам, че ако Дъг беше тук днес, той щеше да говори за национални паркове като за една от най-големите прояви на демокрацията, която една страна може да осъществи, запазвайки най-доброто от нацията за всички свои граждани,“ каза тя.

Дарените 408 000 хектара ще формират от мрежа от 17 национални парка в Патагония.

Чилийското правителство се съгласи да добави още 949 000 хектара земи за парковете.

В резултат на това 17-те парка ще се простират от чилийския град Пуерто Монт до Кейп Хорн, на 2000 км. на юг.

Чилийския президент Мишел Бачелет заяви, че това е „важна стъпка за запазване на този огромен източник на биологично разнообразие и безопасното му съхраняване в интерес на обществото“.

Споразумението между Чили и семейството на Томпкинс е кулминацията в опазването на природата в Патагония и показва колко далеч са стигнали отношенията между двете страни, откакто Дъглас Томпкинс е пристигнал в страната в началото на 1990-те. Първоначално тойбива посрещнат с подозрение от местните хора. Селяните се питат защо тези чужденци идват в далечната страна Чили и изкупуват огромни терени земя. Някои ги подозират, че са шпиони, а други се съмняват, че Томпкинс искат да правят ционистка държава. Фамилията обаче влага много усилия в създаването на паркове и опазването на местното биоразнообразие. С възхода на екологичното движение в Чили подозренията постепенно се стопяват, а отношенията със семейството се затоплят.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*