Въздушният апокалипсис в Китай е свързан с топенето на ледената покривка

Редно е да се очакват все повече и по-чести натрупвания на смог над мегаполисите

Смогова мъгла над Шанхай

Изменението на климата е изиграло ключова роля за екстремните събития, свързани със свръх-замърсяването на въздуха в Китай в последните месеци. Навярно такива ситуации на „въздушен апокалипсис“ ще се случват все по-често, показват нови изследвания.

Бързо топящите се ледове в Арктика и увеличаването на снеговалежите в Сибир, които са резултат от глобалното затопляне, променят зимните климатични модели над Източен Китай, установили са учени. Периодите на застой на въздуха стават все по-чести. Това задържа замърсяването на едно място и води до натрупването на екстремни нива на токсини във въздуха.

Резултатът от анализа на учените е най-новото потвърждение, че промените в бързо затоплящите се арктически региони не се случват изолирано, а имат последствия по цял свят, водейки до промени за стотици милиони хора в цяла Северна Америка, Европа и Азия. В САЩ също се наблюдава увеличаване на периодите на застоял въздух, които могат да водят до натрупване на замърсяването на въздуха.

„Много бързата промяна в полярното затопляне има наистина голямо влияние върху Китай“, каза проф. Юханг Ванг от Georgia Tech, ръководител на новото изследване. „Емисиите в Китай са намалели през последните четири години, но тежката зимна мъгла не става по-лека от това“. По думите му, това е пряк резултат от „една много бърза промяна във високите полярните региони, където морският лед намалява, а снеговалежите се увеличават“. Резултатът е, че студеният въздух не може да достигне източните части на Китай, за да „отвее“ замърсяването на въздуха.

Замърсяването на въздуха е причината за 1,4 милиона случая на преждевременна смърт в Китай и „въздушния апокалипсис“ през 2013 г., когато нивата скочиха до 10 пъти националните лимити. Въпреки последвалите усилия за намаляване на емисиите през последвалото лято, зимната отровна мъгла остана сериозен проблем. Това е причината, довела до изследването на екипа на Ванг. Тяхното проучване, публикувано в списание Science Advances, е установило, че периодите на застой на въздуха над Източен Китай корелира тясно с годините на много намалели арктически ледове и високи снеговалежи в Сибир. На тази база, чрез климатично моделиране, учените са установили, че въпросните промени около Арктика водят до изменения в атмосферното налягане, при които са налице слаби ветрове, недостатъчни да разсеят въздушното замърсяване над Китай.

Изследователите заключават, че „събитията с екстремно замърсяване през зимата най-вероятно ще се явяват с все по-голяма честота в Китай“, тъй като изменението на климата ще продължи да затопля Арктика. Ванг казва, че това трябва да подбуди хората към спешни мерки за радикално намаляване както на замърсяването на въздуха, така и на въглеродните емисии, които причиняват глобалното затопляне.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*