Пилотният блок по програмата за саниране в Бургас пести 65% от енергията

Проектът е един от малкото у нас със слънчев колектор за топла вода

Блок 27 в жилищния комплекс „Славейков“ в Бургас, който беше саниран по Националната програма за енергийна ефективност, осигурява годишна икономия на енергия от 65% на своите обитатели. Изчисленията са направени на базата на данните за енергоконсумация, предоставени от „Топлофикация“, ВиК и EVN. За тях съобщи Община Бургас на своя сайт.

Проектът за санирания блок 27 всъщност обхваща само два входа от целия блок 27, които са разположени Г-образно спрямо основното тяло на жилищната сграда и чиито обитатели се обединиха за кандидатстване по програмата за саниране. Тяхната част от блока, с изглед към близката улица, има приятен дизайн в лилаво и бяло. По-същественото обаче е, че семействата в апартаментите плащат значително по-малки сметки.

Отчетеният резултат надминава първоначалните очаквания на експертите в областта на енергийната ефективност, посочиха от Община Бургас.

В рамките на проекта за саниране в блока изцяло е подменена външната дограма на апартаментите с нови PVC профили. Подмазани са всички комини и асансьорните кули. Старата метална дограма на стълбищните клетки е сменена с алуминиева. Върху фасадата на жилищния блок са монтирани специални клетки за външните тела на климатиците. Подменени са водосточните тръби и обшивката на покрива, кабелите на осветлението в общите части, както и самите осветители тела – с LED лампи. Монтирана е система от слънчеви колектори за топла вода, която разполага с бойлер от 3000 литра и 20 слънчеви панела.

Снимки: Термал Инженеринг, Община Бургас

2 коментара

  1. Другото, което липсва в материала, е информация колко е струвало санирането общо и колко на квадратен метър?

  2. 65 процента не е чак толкова голяма икономия,ако се изхожда от съвременните възможности,но все пак е впечатляващ резултат като за начало. В статията нещо е претупана информацията за това какви стъкла са използвани. Вероятно не са използвани прозорци с по три стъкла, а последните могат да осигурят максимална икономия.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*