Google: 80% от покривите в САЩ са подходящи за соларни панели

Вероятно популярността на Google и нейния проект ще подтикне доста жители да се замислят за собствена инсталация

фотоволтаичен покрив
фотоволтаичен покрив

80% от покривите в САЩ са достатъчно слънчеви, за да е рентабилно инсталирането на соларни панели върху тях, разкри проектът „Слънчев покрив“ на Google. Неговата цел е да помогне на хората да преценят дали си струва да инвестират в собствени електро-генериращи технологии.

Най-новото допълнение на проекта „Слънчев покрив“ включва изградени 3D модели на покривите във всички 50 щата на САЩ, включително с дърветата около домовете на хората, калкулации на местните метеорологични условия и изчисления колко енергия може да генерира всяка сграда, ако собствениците вложат парите си в слънчеви панели.

Най-впечатляващата констатация е, че почти 80% от всички сгради, моделирани в проекта, са „технически годни“ за слънчеви панели. Това означава, че те улавят достатъчно слънчеви лъчи всяка година, за да генерират електричество, което оправдава инвестицията в придобиване и монтаж на слънчеви панели. Анализът в блога на Google разкрива и, че има определени места, които биха имали много голяма полза от подобно „соларизиране“ на покривите. Така например градът Хюстън може да генерира до 18 940 гигаватчаса енергия от слънцето, ако сградите биха имали соларни покриви.

Проектът „Слънчев покрив“ позволява на всеки жител на САЩ да изчисли колко голям слънчев масив може да инсталира на покрива си, колко енергия би генерирал от него, както и колко би струвало закупуването или наемането на панелите.

Инструментът е интересен за все повече хора на фона на бързия растеж на соларната енергетика в САЩ. Засега обаче по-голямата част от ръста се дължи на големи инсталации от комунален мащаб. Тази тенденция едва ли ще се преобърне рязко, смятат анализаторите, без подходящи политики за насърчаване на домашните соларни инсталации. Има обаче доста голяма вероятност популярността на Google и нейния „Слънчев покрив“ да подтикне повече собственици на домове да се замислят за монтирането на слънчеви системи върху къщите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*