Обновена австралийска вила вила генерира излишък на слънчева енергия

Геотермална система подгрява басейна, подовото отопление и водата за битови нужди

Тази красива вила, наречена “Бъндаровата къща“, е била стара къща, която наскоро е претърпяла трансформация, в рамките на която е „запечатана“ и оборудвана със соларен масив. Обновяването е извършено така, че е запазен външният вид на къщата откъм улицата, но е добавено модерно ново разширение и е постигнато значително подобряване на енергийната ефективност на сградата – благодарение на елиминирането на топлинните мостове и добавянето на 35 киловата PV масив. Сега сградата генерира повече енергия, отколкото собствениците биха могли да използват. Модернизацията е дело на Tziallas Omeara Architecture Studio.

Когато Tziallas Omeara Architecture Studio били помолени да модернизират вилата, клиентите поискали да има съвременно допълнение към оригиналната сграда и след намесата ремонтираната къща да „работи добре” от гледна точка на околната среда. Разширението, което архитектите измислили, добавило нова кухня в сърцето на дома, както и нова дневна и трапезария, „потопена“ медиа-зала, както и стая за гости.

Архитектите използвали прозорци и врати с отлични изолационни показатели за подобряване на енергийната ефективност. Реконструкцията елиминирала и топлинните мостове. Подобрена изолация и херметичната обвивка минимизирали загубите на енергия. Същевременно пасивното натрупване на слънчева топлина и естествената кръстосана вентилация, въведени като част от ремонта, намаляват зависимостта от източници на отопление и охлаждане.

Геотермална система за отопление подгрява басейна, подовото отопление и топлата вода за битови нужди. Покривната соларна система осигурява електричеството, необходимо на къщата – а излишъкът се подава към електропреносната мрежа. PV масивът захранва и една зарядна станция за електромобили, разположена в гаража на дома.

 

Снимки: Том Фергюсън

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*