Вила намалява потреблението на енергия с 80% след обличане със сламени бали

Печка на дърва и слънчев бойлер се грижат за отоплението на дома

Тази стара вила в Онтарио, при езерото Бейс, може да се похвали, че се нуждае от 80% по-малко енергия, след като е била обвита в изолация от сламени бали. Архитектурното студио Stone’s Throw Design и строителната Fourth Pig са работили заедно за ремонта на къщата от 1960-те години, за да я направят енергийно ефективна и годна за живеене отново. Реновирана с желание да бъде модернизирана посредством естествени материали, вилата Muskoka сега се нуждае от отопление от около 20 киловата на квадратен метър годишно и е уютен семеен дом с впечатляваща селекция от екологично чисти и енергийно ефективни материали и системи.

Сламата – един от най-старите в света изолационни материали – като че ли оживява отново и набира поулярност. Тя е послужила за изолация на дома. Освен нея, дизайнерите са потърсили и други екологични естествени материали за ремонта. Те са се постарали в дома да няма елементи, съдържащи уреа-формалдехид, лепила и материали със съдържание на летливи органични съединения и други вредни за здравето вещества.

Архитектите започнали процеса на обновяване на дома чрез моделиране в софтуер за пасивни къщи, PHPP, за да набележат начините за постигане на максимална икономия на енергия.

Материали от премахнатите елементи на старата къща са използвани повторно, където е възможно. Тухлите от комините са употребени за направата на подовете в някои от помещенията. Старият и здрав шеперплат също е вграден в новия дом. Дървесината в дома е сертифицирана за устойчиво добит материал.

Вътрешните носещи стени са направени от трамбована пръст. Всички вътрешни стени са измазани с мазилка на база глина за подобряване на звуковите качества на дома, трайността и устойчивостта на мухъл. Мазилка от натрошен гранит и варовик е изработена за подовата настилка на по-долните етажи. Полираните повърхности са третирани с конопено масло, цитрусови разтворител и покритие от карнаубски восък.

Външните стени също са измазани с мазилка, базирана на глина, която е стабилизирана с вар.

Домът с ниско потребление на енергия се отоплява чрез печка на дърва, докато слънчев бойлер осигурява битова топла вода и допълва лъчистото отопление. Вентилатор за възстановяване на топлинната енергия осигурява постоянен поток от свеж въздух, третиран чрез система за филтриране на въздуха HEPA. Енергийно ефективни осветление и електрически системи – LED осветление и BX окабеляване – помагат за намаляването на енергийния отпечатък на дома.

   

Снимки: Fourth Pig

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*