Превръщат немска въглищна мина в огромна ВЕИ батерия

Тя ще може да съхранява достатъчно енергия за около 400 000 домове

Немска мина за въглища е на път да се превърне в голяма батерия за съхраняване на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници.

Антрацитната мина Проспер-Аниел в провинция Северен Рейн-Вестфалия, осигурявала въглища за немската индустрия от отварянето си рез 1974 г. досега, скоро ще бъде закрита – през 2018 г. Тогава тя ще бъде превърната в 200-мегаватов ПАВЕЦ.

Когато проектът бъде завършен, мината по същество ще действа като гигантска батерия. Тя ще може да съхранява достатъчно енергия за около 400 000 домове. Това е сериозен резерв, който е доста нужен на една от най-прогресивните соларни нации в света.

Подобна „голяма батерия“ съхранява енергия чрез непрекъснато изпомпване на вода между две камери, горна и долна, свързани помежди си чрез тръби с турбини. По време на периодите на голямо търсене на електроенергия водата се пуска от горната камера през турбините до долната камера. Когато търсенето е слабо и има енергиен излишък, помпи изпомпват водата нагоре, изпшолзвайки излишната енергия от електрическата мрежа. Батерии като тази имат огромна ефективност – около 80 процента – и помагат за за балансиране на натоварването в енергийната система.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*