Круизен кораб опустоши коралов риф в Индонезия

Красивото място е било до голяма степен недокоснато от масовия туризъм

Круизен кораб, плаващ под британски флаг, е съсипал повече от 18 000 квадратни метра корали след засядане във водите на Индонезия. Мястото е популярно сред гмуркачите и се намира при източната провинция Папуа. Това съобщи индонезийското правителство в сряда.

3800-тонният кораб Caledonian Sky е превозвал 102 пътници, когато навлязъл в плитките води в Раджа Ампат в Западна Папуа в началото на месеца. Наложило се круизният кораб да бъде изтеглен обратно в морето след засядането си.

Районът е известен със своето биологично разнообразие, атрктивни за гмуркачите води и девствени плажове. Тази област е до голяма степен недокосната от масовия туризъм, както е при „масово предпочитани дестинации” като например Бали.

Съвместен екип със специалисти от страна на правителството на Индонезия и представители на застрахователната компания на кораба е огледал мястото на уврежданията на кораловия риф и експертите са изчислили икономическите загуби, каза Ариф Хавас Йогрозено, заместник министър-координатор по морското дело. „И двете страни стигнаха до заключението, че общата площ на увредения коралов риф е 18 882 квадратни метра”, добави той.

Голяма част от съсипаната област – територия с с размерите на около 70 тенис-корта – е неспасяема и не подлежи на възстановяване, уточни Йогрозено.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*