Красив паркинг в Нидерландия има повече места за велосипеди, отколкото за коли

Дървени летви обвиват конструкцията

“Паркирай и пътувай“ е доволно позната концепция в транспортните системи на градовете с добре развита интегрирана система за градски транспорт. Обичайно буферните паркинги при крайните станции не са никак красиви места. Ала този наскоро завършен паркинг в Зутпен в Нидерландия е зашеметяващо изключение. Дело на Moederscheim Moonen Architects, паркингът е разположен в близост до ЖП гара в квартала Ноордерхавен. Построен с намек за индустриалното минало на града, той има капацитет 375 места за паркиране на автомобили и над 600 места за велосипеди.

Разположен в непосредствена близост до ЖП гарата на града, паркингът тип „паркирай и пътувай“ отдава почит към индустриалната история на Зутпен посредством своя дизайн и избора на материали. Едната страна на сградата показва голяма фронтонна фасада с дървени капаци, имитиращи външния вид на някогашните фабрики и складове. От другата страна на сградата има две спираловидни рампи, които скриват вертикалното преминаване на автомобилите чрез външния скулптурен дизайн. За визуална връзка с близкия стоманен мост сградата-паркинг е монтирана върху серия от “игриво разположени” поцинковани колони.

Мястото е проветриво и светло благодарение на рехавата фасада от дървени лайсни. Летвите са разположени под различен ъгъл и са съчетани с ленти от червена стомана. Вертикални LED ленти осветяват сградата през нощта.

Изображения: Хари Нобак и Барт жан Хьок

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*