Пясъчните замъци крият тайната на новите еко-сгради

Тайната зад построяването на пясъчните замъци може да помогне на учените да преоткрият отдавна търсена и екологично чиста технология за строене на сгради. Според проучване, направено от Инженерното училище при университета Дюрхам, здравината на пясъчните замъци зависи от това колко вода ще бъде включена в сместа.

Учените са установили, че абсолютно същото се отнася с пълна сила за строителната земя – все по-популярен материал за строителството на къщи, който се прави от кал, пясък, варовик и други земни компоненти, и по това леко наподобява кирпича.

Надеждата на учените е, че тази техника може да намали зависимостта на строителната индустрия от конвенционални материали като цимента, за чието производство се използва много енергия и се отделят много вредми емисии.

Публикацията на учените в инженерния жунал „Геотехника“ посочва, че добавянето на малко количество вода може да увеличи здравината на строителната земя и да я направи много по-удобен за използване строителен материал. Подчертавайки важността на водата за този материал, д-р Чарлз Аугард, ръководител на проучванията, казва: „Ние сме наясно, че строителната земя може да издържи изпита на времето, но източникът на нейната сила не е добре разбран до ден днешен“.

Сторителната земя се използва от над 4000 години. Първоначално е употребявана за изграждането на стени около селища. Използвана е и за построяването на някои части от Великата китайска стена.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*