Бургас започва голямо пролетно почистване

Започва поставянето на първите 500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци

С настъпването на пролетта Община Бургас стартира мащабна кампания по пролетно почистване. По традиция екологичната инициатива ще обхване както кварталите на града, така и всички съставни селища на общината.

Дейностите предвиждат ръчно и машинно почистване на териториите за обществено ползване, почистване на регулите, дъждоприемните шахти, крайпътните терени, плажните ивици, събиране и изнасяне на строителни, едрогабаритни и растителни отпадъци. Вече е изготвен конкретният график по дати за съответните жилищни комплекси, квартали и населени места.

За реализацията на предвидените дейности в града са осигурени 4 челни товарача, 8 самосвала и 9 поливомиячки, а за съставните селища и кварталите – 1 багер-фадрома и 2 самосвала. За ръчното почистване на местата, до които техниката трудно достига, ще работят 4 екипа с по 8 души. Техниката и работниците са на сметопочистващата фирма Консорциум „Титан Бургас“.

В рамките на кампанията по почистване ще бъдат поставени първите 500 кафяви кофи за биоразградими (хранителни) отпадъци. Те ще обхванат заведенията за обществено хранене, големите магазини за хранителни стоки, пазарите и тържищата.

Община Бургас призовава всички граждани, учебните и здравни заведения, административни служби, търговски обекти и производствени предприятия да се включат активно в инициативата и заедно да почистят своите домове, тавани, мазета, офиси, междублокови пространства, дворове и градинки. Желаещите да се включат в пролетното почистване могат да получат безплатно чували и ръкавици в общинска дирекция „Околна среда“ на ул. „Шейново“ 24 /ет.2, ст.201/, от сградата на съответната административна дирекция или кметство по местоживеене. Раздаването на чувалите ще започне от 27.03.2017 г. Освен тях Община Бургас осигурява и извозване на събраните отпадъци.

Старите мебели, едрогабаритните и строителни отпадъци от ремонти в домакинствата могат да бъдат предадени на Консорциум „Титан Бургас“ безплатно, след подаване на заявка за извозването им на тел. 056/852 337.

Община Бургас призовава гражданите да се съобразяват с графика в съответния район и да не паркират автомобилите си в зоната на почистване в определените часове.

Графикът по райони е представен на сайта на общината.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*