Събота – ден за размисъл за планетата и за хората

Разумното и балансирано използване на енергията е сред ключовите начини да помогнем на природата

Милиони хора по целия свят ще изгасят символично осветлението за един час в 20:30 ч. на 25 март. Най-голямата световна инициатива на WWF „Часът на Земята“ се провежда за десета поредна година, а в България съвпада с деня за размисъл преди парламентарните избори.

„Загаси светлините, отвори очи за планетата!“ е призивът към всеки от нас да се замисли как с начина си на живот може да помогне на Земята. Съвпадането с Деня за размисъл е случайно, подчертават организаторите – тяхната кампания от години се провежда на 25 март, но съвпадението е добър повод за размисъл за планетата и човеците в нея.

„Час на тъмно в никакъв случай не означава, че призоваваме хората да изоставят електричеството и да се завърнат към свещите в ежедневието си,“ посочи Георги Стефанов, ръководител на отдел „Климат и Зелена икономика“ във WWF. По-скоро това е повод да се замислим за начина, по който използваме ресурсите, които имаме, изчерпването им, отпечатъка им върху околния свят.

Ето няколко прости мерки, препоръчани от еколозите, които всеки от нас може да предприеме:

  • Избирайте електроуреди от по-висок клас за енергийна ефективност. Това ще ви спести пари от сметката за ток.
  • Използвайте функциите за пестене на енергия на съвременните електроуреди. Повечето перални и миялни машини вече имат функция „отложено изпълнение“, което позволява да ги настроите така, че да работят през нощта, когато тарифите са значително по-ниски.
  • Не поддържайте стайна температура, твърде различна от тази навън. Много хора имат навика през зимата да затоплят до 25–28 градуса вкъщи, а през лятото да настройват климатика на 15–18 градуса. Освен че е скъпо и вредно за природата, подобна разлика никак не е здравословна.
  • Използвайте онова, от което наистина имате нужда. Старайте се да ограничите употребата на опаковки. Наистина ли държите например бананите да са в найлонова торбичка, която изхвърляте веднага? Производството на опаковки изисква ресурси, а пластмасата остава на Земята дълго след нас.
  • Говорете на тази тема с роднините и приятелите си. Ценно е да споделите онова, което знаете, а бихте могли да научите полезни неща и от тях.

Разумното и балансирано използване на енергията е сред ключовите начини да помогнем на природата, казва Георги Стефанов. „В България най-голямата част от енергийния микс се покрива от остарели топлоелектрически централи и АЕЦ Козлодуй. Тези блокове на ТЕЦ и АЕЦ не могат да бъдат пускани и спирани с лекота – те работят целодневно. Целта е да има достатъчно ток в моментите, когато потреблението е най-голямо. Това основание на правителството да не затваря крайно замърсяващите ТЕЦ-ове с много ниска ефективност, които не са модернизирани, въпреки категоричните правила на Европейския съюз“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*