Плановете за въглищни електроцентрали намалели почти наполовина през 2016 г.

Китай и Индия правят рязък завой към чиста енергия в последните години

Налице е драматичен спад в броя на въглищните електроцентрали, които са в етап на планиране или на посдготовка за изграждане, в световен мащаб, обяви изследователската група „Двадесет-шестнадесет“. Данните им показват, че има 48% спад на планираните въглищни електроцентрали наред с 62% намаление на броя на започналите строителството мощности.

В доклада, изготвен с помощта на няколко зелени кампанийни групи, се посочва, че променящите се политики и икономическите условия в Китай и Индия са основен двигател на спада. Въпреки това въгледобивната промишленост настоява, че горивото й ще остане от съществено значение за икономическия растеж в Азия за десетилетия напред.

В периода между 2006 и 2016 г. Индия и Китай, взети заедно, са мястото на 85% от въглищните електроцентрали, построени из целия свят. Това обаче се променя рязко сега. Наблюдава се рязко оттегляне на двете страни от този вид енергия, сочи докладът, подготвена със сътрудниеството на Greenpeace, Sierra Club и CoalSwarm. Основните причини за спада са налагането на ограничителни мерки от страна на централното правителство на Китай – плановете за около 600 въглищни централи са замразени най-рано до 2020. В Индия 13 локации са замразени също.

Налице е интензивно „пенсиониране“ на старите въглищни електроцентрали в Европа и САЩ. Около 120 големи централи са затворени през последните 2 години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*