Стара детска градина в Нидерландия е преобразена в соларен дом

Подово отопление и система за автоматизация осигуряват комфорт за обитателите

Зашеметяващ дом, захранван със слънчева енергия, е новото превъплъщение на структурата, която някога е била детска градина в Лайден в Нидерландия. ATELIER SPACE са завършили красивия проект за адаптивна повторна употреба, внимавайки за запазването на всички исторически елементи, насищайки в същото време с модерни щрихи новия дом. Енергийната ефективност е основен акцент в новия дизайн. Това включва енергоспестяващи функции като например подобрена изолация, подово отопление, както и високо ниво на сградна автоматизация.

Построена през 1925 г., тухлената сграда на детската градина е била изградена с големи открити пространства и високи тавани, пълна с много естествена светлина благодарение на оберлихтите и големите прозорци. Тези характеристики се поддават лесно на повторно използване, казват архитектите – като елементи на жилищно пространство. Затова и не се е наложило да се правят съществени промени в цялостната структура на сградата. Единствено една ккласна стая е била променена – за да се превърне в три спални. Архитектите също така са запазили теракота в коридора, оригиналните врати и дървени греди – за да съхранят връзката с миналото на сградата.

Докато теракотените плочки в коридора са запазени непокътнати, архитектите са заменили останалите подове с бетон, в който е вградено подово отопление. Покривът и прозорците са подобрени чрез подобрена изолация, за да се намали загубата на топлина. Термопомпа на база вода и въздух охлажда сградата. Слънчеви панели осигуряват електричество за дома. Система за домашна автоматизация позволява на стопаните на къщата да контролират лесно всичко в нея – осветлението, сенниците и др. – директно през телефоните си.

Просторният дом с площ от 694 квадратни метра има пет спални, няколко бани, медиа-зала, фитнес-зала, както и дневна, кухня и кът за хранене с отворен план, които са побрани в онова, което някога е било физкултурен салон на детската градина. Старото игрище пък се е преобразило в слънчев двор с малки пейки от измазана тухла, събрани около „кътче за раздумка“.

     

Снимки: Бригите Крооне

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*