Цъфтеж на алги с размера на Мексико направи Арабско море зелено

Рибите мигрират заради недостига на кислород във водите

Става ли дума за изменението на климата , повечето от нас си представят образи на покачванщо се морско равнище и по-високи температури. Никой обаче не се сеща за цъфтежа на водораслите. Учените са открили пряка връзка между цъфтежа на водораслите в Арабско море, който се е разраснал до размера на Мексико, и изменението на климата. Цъфтежът се вижда от сателит – и даже изглежда красиво, погледнат от толкова високо.

Преди 30 години водораслите в Оманския залив едва са се виждали. Сега обаче два пъти годишно микроскопичните организми от вида Noctiluca scintillans избуяват и превръщат залива в голямо зелено петно, което като се простира из Арабско море към Индия. Учените казват, че условията, породени от климатичните промени, позволяват на водораслите да се разрастват необичайно много. Изследователи от Колумбийския университет пък са установили връзка между цъфтежа на водораслите с топенето на ледовете в Хималаите.

Сателитната технология позволи на изследователите да свържат водораслите с по-високите нива на замърсяване на водата и въздуха. Паола Бонтемпи, изследовател на океанския въглерод и биологията в НАСА, коментира наскоро пред АП, че сателитните снимки на водораслите може да изглеждат красиви, подобно на картина на Ван Гог, но личната среща с алгите е неприятна – те са вонящи и грозни. “Ние знаем, че нашата Земя се променя, – коментира Бонтемпи. – Това може да е в посока, която не ни се харесва”.

Явлението заплашва местните екосистеми. За водораслите е известно, че парализират рибите. Научната агенция на ООН казва, че има данни и за редки случаи, в които токсините от водораслите са убивали хора.

Оман е изправен пред уникална заплаха от този цъфтеж на водораслите. Той може да доведе до запушване на тръбите на инсталациите за обезсоляване на морска вода, които осигуряват около 90% от питейната вода за страната.

Рибарството в страната също страда от цъфтежа на водораслите. През 2008 г. подобен бум на алгите доведе до изхвърлянето на 50 тона риба на брега – заради липсата на кислород. Труповете изгниха по крайбрежието на Оман. В момента рибите бързат да мигрират, казва Салех ал-Машари, капитан на изследователски кораб. “Рибите мигрират. Не им стига въздухът тук, в тези води“.

Снимка: Тристан Шмур във Flickr

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*