Готвят пътнически електрически самолет със 150 места

30% от пътуванията по въздух са на къси разстояния - до 450 км.

Пазарът на електрически автомобили продължава да нараства, но електрическите самолети все още не са популярни. Wright Electric се готви да промени тази ситуация. Планът им е за пътнически самолет със 150 места, който да се захранва от батерии. Те представиха идеята си в Силиконовата долина по време на демо-деня на стартъп-акселератора Y Combinator.

След продължителна тиха работа в „стелт“ режим, дръзкият представи своята бизнес-идея пред група от инвеститори в Маунтин Вю, Калифорния. Техният план? Да се намесят на пазара на 737 с изцяло екологична алтернатива. Въпреки че компанията е само на една година, те имат ясна идея за пътя към успеха: наели са екип, който някога НАСА е финансирала, за проучвания в областта на електрическите самолети, и партнират с EasyJet – британска нискотарифна авиокомпания, която ще помогне за реализацията на новата визия. Изглежда Wright Electric са привлекли и вниманието на инвеститорите в Y Combinator: „това е един от най-добрите технологични екипи, които съм виждал”, коментира главният им изпълнителен директор Майкъл Зайбел.

Захранваните с батерии самолети, замисляни от Wright Electric, са предвидени за кратки полети или пътувания на растояния до 450 км. Около 30 процента от съществуващите полети в момента са именно на подобни къси разстояния. Как ще се захранват самолетите ще зависи много от технологичния напредък на батериите. Самолетите на Wright Electric биха могли да работят с изцяло електрически задвижващи системи или пък с хибридни.

Интересът към този клас самолети не е малък. Миналата година Airbus и Boeing са продали общо 967 машини от подобен размер – тип 737 – за по около 90 милиона долара всеки. Затова Wright Electric имат доста големи шансове да се окажат печеливша компания, когато самолетите им станат готови. А намерението им е амбициозно: да направят така, че всички полети на къси разстояния да са електрически само за две десетилетия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*