Учени: намалявайте CO2 емисиите наполовина всяко десетилетие за борба с глобалното затопляне

Само така може да се постигне нулевовъглеродно бъдеще

Учени предложиха в четвъртък законодателна и икономическа рамка за намаляване на въглеродните емисии наполовина на всеки десет години от 2020 г. нататък и борба с изменението на климата чрез тежки санкции за производителите на въглеродни емисии. Предложението беше публикувано в списание „Science“. То очертава политика от типа „въглероден закон“, който се стреми да ускори глобалния преход към чиста енергия.

Концепцията е подобна на тази за въглеродния данък, начисляван върху всеки тон CO2, излъчван от бизнеса и домакинствата.

Политиката се разглежда от авторите на предложението като като механизъм за прилагане на Споразумението от Париж 2015. Почти 200 правителствата се договориха за постепенно премахване на емисиите на парникови газове през втората половина на века чрез прекратяване на употребата на изкопаеми горива. Откакто Парижкото споразумение беше подписано обаче страните-участнички са направили много малко за привеждането на обещанията си в действия.

За да промени ситуацията, международният екип от учени предложи целите от Париж могат да бъдат постигнати до 2050 г. чрез намаляване наполовина на въглеродните емисии всяко десетилетие от 2020 г. нататък. Така те би трябвало да спаднат до 20 милиарда тона през 2030 г. в сравнение с 40 млрд. т. през 2020 г. Двигател на промяната ще бъде таксата от $50 на тон от 2020 г. До 2050 г. цената на тон следва да нарасне до 400 долара.

В момента Европейският съюз прилага данък върху въглеродните емисии в размер на 5 евро за всеки тон.

“Тези мъчителни икономически промени ще са необходими, за да се направи нулевовъглеродното бъдеще неизбежно, вместо да си остане пожелание“, пишат учените в списанието.

Страни като Китай и Европейския съюз вероятно ще продължат да играят водеща роля в напредъка на зелените технологии, смята водещият автор на предложението Йохан Рокстром, директор на Центъра за устойчивост в Стокхолм при университета в Стокхолм. Според него подобна схема не би била обвързана или пък зависима по какъвто и да е начин с настроенията на новия американски президент.

Предложението за „въглеродния закон“ е вдъхновено от “Закона на Мур” в изчислителната техника – тенденция, която прогнозира стабилните постижения в развитието на изчислителната мощност.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*