Потъналият в смог Пекин планира зелена „огърлица“ от дървета и влажни зони

Мегаполисът извежда определени индустрии извън града, когато те имат „не-столични функции”

Пекин и заобикаляващата го провинция Хъбей ще засади дръвчета, ще изгради зелен пояс и ще използва местните реки и влажни зони, за да създаде “зелена огърлица”, която да помогне за намаляването на удавената в смог китайска столица да се справи с чудовищното замърсяване на въздуха, обяви правителството на Хъбей в четвъртък.

Славата на Пекин като привлекателен мегаполис бе опетнена през последните години заради опасни нива на смог в града. Особено високи са концентрациите на замърсяване на въздуха през зимата. Интензивно работещата промишленост в Хъбей се сочи като един от основните виновници. Принос за мега-смога обаче има и изменението на климата.

Сега правителството на Хъбей обяви в изявление, публикувано на интернет страницата си (www.hebei.gov.cn), че ще увеличи горската покривка, ще разшири екологичните пространства и ще свърже речните системи, планините, влажните зоните и земеделските ферми за създаването на нови зелени пояси около Пекин.

Управниците на града се опитват и да се справят с проблема със свръхзастрояването и пренаселеността в бързо развиващия се град. Новият план за градско развитие ще има за цел да ограничи разрастването на града отвъд сегашните граници на столицата. Планът предвижда още нови обществени услуги и нови транспортни системи и правила за Пекин и заобикалящата го територия. Всичко това е част от дългосрточния проект на правителството “Дзин-Джин-Джи” за интегриране на Пекин, Хъбей и пристанищния град Тиендзин. Чрез него Пекин, дом на 22 милиона души, се опитва да ограничи ръста на населението и да „изнесе“ определени индустрии извън града, когато те имат „не-столични функции”.

Наред с това градската управа пое обещание да прекрати потреблението на въглища и ликвидира последната си електроцентрала на въглища по-рано този месец.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*