Изработват бутилка от устойчиви дървесни влакна

Патентите за новата технология са на път

Прототипи на бутилката от дървесни влакна. Снимка: Britvic

Водещ производител на безалкохолни напитки във Великобритания обяви, че е разработил техника за производство на бутилки за течности от…. дървесни влакна. В момента техниката за формоване очаква своите патенти. Готова е и прототипна производствена линия. Новината съобщи местното еко-издание BusinessGreen.

Britvic, един от големите британски производители на безалкохолни напитки, е постигнал значителен напредък в разработването на бутилка за течности, която е направена от дървесни влакна. Фирмата е прекарала последните три години в работа съвместно с Innovate UK и британската фирма Natural Resources за разработването на шишето. В най-новия си доклад за усточивостта фирмата разкрива, че има значителен напредък в “разработването на жизнеспособна“ версия на бутилката и че „очакват одобрение патентите за новата производствена техника“ и съответно за производствена линия.

Заедно с това е разработена и капачка за дървесната бутилка, която също се изработва от дървесни влакна.

“Тази година ние достигнахме повратната точка – доказването на принципа – при разработването на жизнеспособна версия на бутилка от устойчиво добити дървесни влакна“, гласи докладът.

От фирмата са предпазливи и подчертават, че засега това е „експериментален научно-изследователски“ проект. Оттам посочват, че не са сигурни дали експериментът им някога ще стигне до създаването на комерсиално решение за опаковане на напитки. Главното притеснение на авторите на проекта е свързано с въпроса дали новата техника ще може да влезе в масово производство, използвайки сега съществуващите производствени мощности.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*