Постигнаха 31,3% ефективност на многослойна силициева соларна клетка

Тя може да се интегрира лесно във фотоволтаични модули по добре познатия начин

Изследователи от Института за соларна енергия „Фраунхофер“ са постигнали 31,3% ефективност на многослойна силициева соларна клетка, обяви институтът.

Силициевите соларни клетки доминират на световния пазар на фотоволтаични технологии днес с дял от 90%. Балгодарение на всички нови технологични разработки, които се развиват, изследователите и индустрията доближават теоретичната граница за пределна ефективност за полупроводникови силициеви клетки. В същото време постоянно се търсят все по-нови и различни пътища към разработването на генерации с още по-ефективни соларни клетки.

Преди няколко месеца Институтът за соларна енергия „Фраунхофер“ достигна рекорд за ефективност на трислойни соларни клетки – 30,2%. Сега, съвсем скоро след този успех, изследователите във Фрайбург са надминали собственя си рекорд. Най-новият им резултат се гордее с ефективност от 31,3% за напълно интегрирана многослойна соларна клетка на силициева основа.

Изследователите са използвали процес на „директно спояване на подложките“ за трансфер на няколко микрометра III-V полупроводников материал към силиция – добре познат в микроелектрониката процес. След плазмена активация вътрешноклетъчните структури се сопяват една с друга в условия на вакуум чрез прилагането на налягане, гласи пояснението на сайта на института. Атомите на повърхността на III-V субклетката дормират връзки със силициевите атоми, създавайки монолитно устройство.

На външен вид новата клетка по нищо не се отличава в сравнение с конвенционалните силициеви соларни клетки. Благодарение на семпли контактни системи новият вид слънчеви клетки могат да се интегрират във фотоволтаични модули по добре познатия начин, подчертават учените.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*