Соларна кожа може да помогне протезите да осигуряват чувство за допир

Графенът и слънчевите клетки се съчетават идеално

Инженери от университета в Глазгоу са разработили синтетична кожа, която може да помогне на хората с ампутирани крайници да възвърнат чувството си за допир. Покрита с графен – въглероден материал с дебелина едва един атом , който е по-здрав от сотмана – тази „електронна кожа“ дори използва фотоволтаични клетки за събиране на енергия от слънцето. „Това може да позволи създаването на една изцяло енергийно автономен протеза“, казва Равиндер Дахия, ръководител на групата за гъвкава електроника и технологии за сетивност при Школата по Инженеринг в университета. Той е и автор на доклад за иновацията, публикуван в последния брой на в новия брой на Advanced Functional Materials.

Графенът и слънчевите клетки са идеални „приятели“ заради уникалните физически свойства на първия, каза Дахия. Оптичната прозрачност на материала, например, позволява 98% от светлината, която достига повърхността му, да преминава. Графенът е електропроводим, което означава, че може д предава енергия към сензорите, които измерват показатели като температура, налягане, текстура. „Тези измервания означават. че протезата е в състояние да изпълнява предизвикателни задачи като правилно хващане на меки материали, с каквито други протези биха се затруднили“, казва Дахия.

Тъй като новата кожа се нуждае само от 20 нановата енергия на квадратен сантиметър, дори най-слабата фотоволтаична клетка на пазара би била предостатъчна. Енергията, генерирана от клетките на кожата, не може да се съхранява в момента, но изследователите проучват начини за насочванен а неизползваната енергия към батерии, които могат да осигурят нужното електричество на по-късен етап.

Освен за пторези изобретението може да помогне за по-нататъшния напредък в роботиката – нещо силно желано в условията на един все по-автоматизиран свят.

„Кожа, способна на по-добра чувствителност, отваря възможността за създаване на роботи, които могат да вземат по-добри решения за безопасност на човешкия живот“, казва Дахия. „Един робот, който работи на строителен обект например, е много по-малко вероятно да нарани по случайност човек, ако е способен да почувства, че даден човек неочаквано е навлязъл в неговия район на движение и може да спре, преди да се стигне до контузия“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*