Еко-лоби съди немската автомобилна администрация заради VW-скандала

Около 11 милиона автомобила по света са засегнати от проблема

Немски екологична група Deutsche Umwelthilfe (DUH) е завела дело срещу германската автомобилна администрация KBA, като я обвинява в липса на решителни действия във връзка със скандала за дизеловите емисии на Volkswagen.

Голямата автомобилна корпорация призна през септември 2015 г., че е използвала софтуер за улесняване на „преминаването“ на американските тестове за дизелови емисиите. Фирмата уточни, че този софтуер е налице в около 11 милиона превозни средства в световен мащаб.

Немската автомобилна инспекция KBA одобри плановете на VW да преоборудва засегнатите превозни средства в Европа, което включва софтуерни актуализации на системи за контрол на замърсяването и някои технически поправки.

Еколозите от DUH обаче настояват, че премахването на незаконния софтуер от колите е незаконосъобразно, тъй като първоначалното одобрение на KBA за превозните средства не включва каквото и да е споменаване на софтуера. Това обяви в петък управляващият директор на еко-организацията Юрген Реш. Немският вестник Bild съобщи за делото малко преди това. Там се посочва, че делото е заведено от DUH в административния съд в немската провинция Шлезвиг-Холщайн, където се намира централата на KBA.

И KBA, и VW отказаха коментар по случая пред Ройтерс.

На VW бяха наложени санкции в размер на милиарди долари в САЩ заради скандала с емисиите. В същото време в Европа глобите са много по-ниски. Анализатори казват, че това се дължи до голяма степен на вратички в законодателството на ЕС, които дават голяма свобода на действие на производителите на автомобили по отношение на системите за контрол на емисиите. Критиците пък са на мнение, че правителствата в ЕС изглежда се поддават на натиска на лобистки групи, застъпващи интересите на мощните автомобилни корпорации.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*