Гъвкав соларен панел е почти 80% по-лек от традиционните

Този вид фотоволтаика е подходяща за каравани, яхти, автомати за напитки и пакетирани храни

Слънчевите панели стават все по-тънки, все по-леки и все по-удобни за монтиране къде ли не. Сега Женгронг Ши, известен повече като „Кралят Слънце“, се е заел да рекламира „eArche“ – съпер-гъвкав, ултратънък слънчев панел, който може да се поставя по протежение на фасади на сгради, върху автобуси, връз навеси за зареждане на електрически автомобили. Според Ши, този род фотоволтаичен панел има неограничен потенциал, а 40 киловата системи по новата технология вече са инсталирани на три места в Австралия.

eArche се базира на композитен материал като този, използван за самолетните прозорци. Той е с почти 80% по-лек от конвенционалните фотоволтаични панели, според RenewEconomy. „По-голямата част от намаляването на себестойността на фотоволтаичните технологии идва от производството, увеличаването на ефективността, подобряването на веригата за доставки,“ казва Ши. „Има много малко иновации в самите продукти и приложения. Затова ние решихме да се фокусираме върху самия панел, който е много твърд и тежък“.

Не са малко случаите, в които някой желае да си инсталира слънчева система, но не може, защото панелите са твърде тежки за покривите, за които се планират. Технологията на Ши обаче може да доведе до справянето с този проблем.
Ши казва, че „eArche“ може да бъде персонализиран и да приема форма, подходяща за съответните носители – покриви или стени. „Смятаме, че правителствата трябва да въведат задължение всички нови сгради да имат слънчеви панели, интегрирани в тяхната структура“, категоричен е „Кралят Слънце“. Той е убеден, че соларните системи са „неизбежен“ атрибути също така и за каравани, яхти, автомати за напитки и пакетирани храни и др.

Времето ще покаже дали „eArche“ е нещо наистина толкова революционно, колкото Ши го представя. Технологията до известна степен контрастира с идеята за соларните керемиди, добили популярност покрай Tesla, за които Ши казва, че „са грешният начин да се направи това“ – до голяма степен заради разходите и теглото.

Снимки: Sunman Energy Facebook

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*