„Къща с облак“ получава дъжд по поръчка

Арт-инсталацията напомня за зависимостта на човека от природата и нейните стихии

Не е нужно да играете индиански ритуал за дъжд, за да завали, ако сте в „Къщата с облака“ – достатъчно е да седите в някой от нейните люлеещи се столове. Художникът Матей Мазота е създал „Къщата с облака“ – павилион, върху чиито покрив има изкуствен облак – където започва да вали всеки път, когато някой седне на стол вътре в постройката. Изработена от регенерирани материали, арт-инсталацията е издигната в Спрингфийлд, Мисури, за да привлече вниманието на хората към темата за човешката зависимост от природните системи – такива като водния цикъл – за отглеждането на храната, която ядем.

„Разположена в Спрингфийлд, насред най-големия местен фермерски пазар, „Къщата с облака“ е поетичен контрапункт на оживения пазар, като приканва посетителите към своето тихо, медитативно пространство, където могат да поспрат, да забавят темпото, да се насладят на прясна растителна храна и да послушат песента на дъжда върху ламаринения покрив,“ пише Мазота. Върху къщата има конструкция с форма на облак, изработена от епоксидни смоли, свързана с къщата чрез тръба. Основната структура е изградена от дървени трупи и ламарини от плевня, изоставена от амиши. Ядливите растения растат върху первазите на прозорците. Двата края на мини-сградата са оставени напълно отворени, за да разкриват рехавия интериор, украсен с два люлеещи се стола и малка масичка.

Дъждовната вода се събира посредством система от водостоци и чрез фунии се влива в подземен резервоар. Когато някой седи на люлеещия се стол в стаята, това задейства помпа, която изтласква водата нагоре към изкуствения облак. Там водата се освобождава на малки капки върху покрива. Симулацията на дъждовна вода напоява растенията на перваза и създава онзи „топъл, приятен звук на дъжда върху ламаринения покрив“. По време на сухи периоди обаче облакът няма да пуска дъжд, за да напомни за зависимостта на човека от природата.

1 коментар

  1. Къща с облак получава дъжд по поръчка (€!?!) супер очебийно в лъжата с (глобално затопляне …)упс на мястото на къща май Е държава = климат%гмо/бизнес%гмо/геноцит100%

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*