Петролните рафинерии в САЩ искат подкрепа от Белия дом

Задължението за добавяне на етанол в горивата благоприятства селскостопанския сектор

Висши мениджъри на американски петролни рафинерии са се срещнали с високопоставен служител от администрацията на американския президент Доналд Тръмп в Белия дом миналата седмица, за да защият позицията си за ключова промяна на програмата за биогорива в страната, съобщи Ройтерс. Макар че не е необичайно за Белия дом да се среща със заинтересовани страни по ключови въпроси, събитието е знак, че може би администрацията Тръмп активно обмисля възможни промени в широкообхватната програма за биогоривата.

Мениджъри от Valero Energy Corp, рафинерията Monroe Energy на Delta Airlines, CVR Energy Inc. и няколко други са се срещнали с Майкъл Катандзаро – старши съветник по енергийната политика на Тръмп. Това е станало на 16 март.
Топ-мениджърите твърдят, че Тръмп трябва да промени програмата за стандарта за възобновяеми горива (RFS), за да намали тежестта от задължението за смесване на петролните горива с биогорива от рафинериите. Тази тежест трябва да бъде разпределена по веригата на доставки на пазара на горива, смятат шефовете. Те настояват, че програмата коства на тяхната индустрия щети – пари и работни места. Засега не е ясно по чия инициатива е проведена срещата.

RFS е политика, въведена през 2005 от бившия президент-републиканец Джордж У. Буш. Тя изисква енергийните компании да използват все по-голям дял биогорива в горивните смеси – такива като етанол например. Те се смесват с бензина и дизеловото гориво. Целта е да се стимулира използването на етанол и други „възобновяеми горива“ в бензина и дизела като част от мерките за намаляване на зависимостта на САЩ от вносния петрол и редуциране на емисиите на парникови газове.

Политиката е добре дошла за селскостопанската промишленост, особено производителите на царевица, които създават суровините за биогорива. Петролните рафинерии обаче настояват, че това е заплаха за тяхното съществуване.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*