ЕС гласува срещу ГМ културите, но…. не решително

Pioneer 1507 и Syngenta Bt11 убиват насекомите, като произвеждат свои собствени пестициди срещу тях

Голяма част от страните от ЕС гласуваха в понеделник срещу разрешението за отглеждане на две нови генетично модифицирани култури на територията на Европа. Сега спорното решение за отглеждането на въпросните ГМ култури в ЕС отива в ръцете на изпълнителната власт на ЕС.

Правителствата на ЕС трябваше да гласуват за бъдещото отглеждане на два вида генно модифицирани насаждения: ГМ царевиците Pioneer 1507 и Syngenta Bt11. Те убиват насекомите, като произвеждат свои собствени пестициди срещу тях, като са устойчиви на дадени хербициди. Страните от ЕС гласуваха против, но гласуването не беше достатъчно категорично, за да се стигне до пълна забрана за въвеждането им, защото опозицията не представляваше „квалифицирано мнозинство“.

Правителствата трябваше да определят и дали да се удължи разрешението за MON810 на Monsanto – устойчив на насекоми вид царевица, която се отглежда главно в Испания, но е забранена в редица други страни. „Срещу“ това гласуваха повече страни, отколкото бяха „за“, но и в този случай гласуването не беше категорично.

Сега решението ще е в ръцете на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, посочи Мют Шимпф от „Приятели на Земята – Европа“, направление хранителни култури. „Той може да застане на страната на мнозинството страни, гражданите и земеделските производители, които не искат генетично модифицирани култури, или да подкрепи мега-корпорациите, които стоят зад индустриализациятата на нашата природа“, каза Шимпф.

Множество научни оценки на изследователи от ЕС заключават, че генетично модифицираните култури са безопасни за хората и околната среда толкова, колкото и конвенционалните насаждения. Потребителите в Европа обаче са силно негативно натроени към този вид организми.

Царевицата MON810 е единствената ГМ култура, отглеждана в Европа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*