Горски парк обещава на гостите си да скачат над върховете на дърветата

Дръзката идея може да преобрази Истанбул

Представете си, че при следващата ви разходка из парка можете да криволичите по тайни пътеки между върховете на дърветата, да се люлеете на гигантски хамаци и да подскачате на трамплини, прескачайки короните на дърветата – като в една изключително голяма „детска площадка“ за възрастни…. Е, архитектите от Studio Dror са замислили точно такова нещо – смел нов градски парк от горски тип. Проектирали са го за един „град без Сентръл парк“ – Истанбул в Турция. Целта на студиото е била да „изработи любовна история между хората и природата“ за новия парк „Parkorman“ – с множество пътеки, люлки, хамаци и трамплини, разпръснати из гората.

Проектът преобразява съществуващите зелени площи, разположени на около 10 км. северно от центъра на Истанбул, в „детска площадка“, където посетителите могат да създават свои собствени уникални преживявания. Предоставяйки пътеки и обширни пространства, паркът дава възможност на хората да бъдат изненадани и от „неочаквани открития“ по пътя си.

Паркът, според замисъла, се състои от пет основни зони, всяка от които е със свои различни отличителни качества. „Осморката“ разполага люлки и хамаци, окачени на нивото на върховете на дърветата. Широки площадки, вдъхновени от турските пазари за подправки, доминират зоната „Басейна“. „Акордите“ е друга част от лесопарка, в която ще има пътечки, криволичещи из гората, извиващи се около стволовете на дърветата в гигантски изивки и с трамплини. Подобна на лабиринт пътека, заобиколен от скулптури, ще е наречена „Браздата“. Кубична „стая“ с фонтани пък ще обгръща посетителите във водни драперии в зона „Фонтана“.

 

Рендери: Studio Dror

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*