Колко екологични са електрическите автомобили?

Автомобилът, който се захранва с електричество от електропреносната мрежа и съхранява необходимата енергия в батериите си, се счита за екологично чист и с нулеви вредни емисии. Дали наистина обаче електромобилите са екологично чисто решение и доколко?

Наскоро британски анализатори публикуваха нов доклад, според който налице са известен брой пречки пред масовото навлизане на електрическите автомобили в бизнеса и ежедневието на хората. Един от най-ключовите фактори е инфраструктурата.

Първата пречка, според доклада, е цената на новия тип возила. Много от тях са толкова по-скъпи, че трудно биха насърчили избора на електромобил. Все пак може да се очаква, че ще започнат да се появяват и предложения за по-евтини алтернативи.

Вторият фактор е инфраструктурата. Един от най-значимите установени проблеми предоставянето на енергия за зареждане на превозни средства от нисковъглеродни източници, без „огромните местни центрове за дистрибуция“.

Професор Роджър Кемп от университета в Ланкастър, председател на академичната работна група по електрически превозни средства, заяви: „Когато повечето електричество във Великобритания все още се добива чрез изгаряне на газ и въглища, разликата между една електрическа кола и един малък, нискоемисиен бензинов или дизелов автомобил е незначителна.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*