Брюксел и Малмьо са европейските лидери по устойчива мобилност

ЕК: интелигентната и екологична градска мобилност е реалност

Малмьо и Брюксел грабнаха европейските награди за устойчива мобилност в последното издание на Европейската седмица на мобилността – за изключителна работа в прогресивните системи за градски транспорт.

Наградата на Европейската седмица на мобилността за 2016 г. е за шведския град Малмьо. Тя е за дългосрочния фокус върху транспортни модели с активно гражданско участие като колоездене и пешеходство. Шведският град изпревари другите двама финалисти – Лисабон и Скопие.

Малмьо е третият по големина град в Швеция. Той активно промотира пешеходното и велосипедното движение. Има внедрени серия от постоянни мерки като превръщането на ключови търговски улици в зони без автомобили, системи за повишаване на безопасността на движение и превръщане на улиците в привлекателни за гражданите пространства. Въведената система за споделени велосипеди предлага 500 колелета, които могат да се взеат и оставят на 50 станции. Интензивната публична комуникация е важна част от усилията за подобряване на градската мобилност.

Брюксел пък получи петата годишна награда за планиране за устойчива градска мобилност за своята стратегия за товарните превози. Градът изпревари Будапеща и Стокхолм.

Брюксел е дом на 1,18 млн. жители и е разработил стратегически план за товарен транспорт, добре интегриран с мрежата за пътническо движение в града. Сътрудничеството с частния сектор е ключов елемент от тази стратегия. Разработени са „консолидационни центрове“ с цел увеличаване на ефективността и намаляване на броя на товарните километри в града за намаляване на негативни въздействиа от този вид транспорт – задръствания, замърсяване и шум. ЕК окачествява подхода като забележителен заради иновтивни начини на идентифициране на проблемите и намиране на възможностите за решението им.

Всички други градове от ЕС са поканени да се включат в инициативата на ЕК за устойчив транспорт, за да се възползват от предимствата на интелигентната и екологична градска мобилност.

2427 града, с 557 повече от предишната година, участваха през 2016 г. в Европейската седмица на мобилността.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*