Граждани искат запазване и възстановяване на минералните бани в София

Общественото внимание се насочва към пропилявания геотермален потенциал на столицата

Гражданска подписка търси запазване и възстановяване на минералните бани в страната. „Граждански иск за запазване и възстановяване на автентичния вид на софийските минерални бани” има за цел съхраняването както на популярните навремето терми, така и на стари сгради, които са архитектурни и културни паметници. Сред тях са Захарна фабрика, Къщата с ягодите, Първо българско кино, „Приказния замък“ на Рачо Ангелов и др.

Подписи се събират всяка вечер до края на месеца – 31 март, включително, от 18 до 19 часа в подлеза на Софийски университет. В първия ден от кампанията бяха събрани над 30 подписа. След последната вечер от акцията двамата инициатори – мъж и жена, определящи себе си като обикновени столични граждани, тъгуващи за рушащите се архитектурни забележителности на София – ще внесат граждански иск към Столична община в Софийския градски съд.

Онлайн-анкета за бъдещето на термите в София разкрива, че повечето граждани държат минералните бани да запазят функцията си и автентичния си вид едновременно. Има и неколцина поддръжници на виждането, че новите технологии могат прекрасно да допълнят класическите стари, изпитани средства и методи.

„Даже и да сте убедени, че подписките не работят, колкото повече активни граждански гласове стигат до властимащите, толкова повече те ще вземат под внимание нашите искания“, призовават от столичното сдружение Термално-Нормално.

Инициативата за спасяването на баните чрез подписка води началото си от Фейсбук общността „Истината за една приказка“, която разкрива историята на появата на „Замъка в Равадиново“.

Снимка: „Истината за една приказка“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*