Tesla започва да приема заявки за соларни керемиди

Основният от трите им слоя ще е от високоефективни слънчеви клетки

Шефът на Tesla Елон Мъск обяви чрез Twitter, че компанията ще започне да приема поръчки за покривни соларни керемиди през април. Фирмата, която произвежда електрически автомобили и системи за съхранение на енергия, ще произвежда соларните керемиди чрез поделението SolarCity. Tesla придоби едноименния производител на слънчеви панели през ноември миналата година.

Визията на Мъск за екологичния дом предвижда къщи с покриви със соларни системи, които превръщат слънчевата светлина в чиста електроенергия. Тя може да се използва моментално или пък да се съхранява за по-късна употреба чрез системи за съхранение – Powerwall. Част от добитата чиста енергия следва да се използва за зареждане на електрическите коли на собствениците на домовете с фотоволтаични покриви и вградени батерии.

Соларните керемиди, които фирмата ще произвежда, ще се състоят от три слоя. Цветоотразителен филм, разположен по средата, ще кара керемидите да изглеждат „като истински“, така че слънчевите клетки няма да се виждат от хората на нивото на земята. Отгоре ще има прозрачен слой от закалено стъкло, което ще е много здраво и устойчиво на удари. Най-долният слой ще е изтъкан от соларни клетки с висока ефективност. Соларните керемиди ще се предлагат в четири „десена“: тосканско стъкло, плоско стъкло, текстурирано стъкло и матирано стъкло.

„Не бихте ли искали покрив, който изглежда по-добре от нормалното, трае два пъти по-дълго, коства по-малко разходи, и – между другото – генерира електричество?“ запита Мъск реторично пред инвеститори през ноември.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*