Усукан, покрит с дървета небостъргач изниква насред Тулуза

Огледалните елементи във фасадата ще отразяват "настроението" на града

Първият небостъргач в Тулуза ще е кула с модерна, усукана форма и драпирана в зелени висящи градини – тя ще се казва „Окитани“. В нея ще има офис-пространства, хотел, ресторант, жилищни зони. Проектиран от Даниел Либескинд в сътрудничество с парижкия ландшафтен архитект Никола Гилсу, 40-етажния комплекс със смесено предназначение небостъргача би трябвало да послужи като катализатор за икономическото развитие на централния бизнес район на френския град. Покритата със зеленина фасада на кулата ще придава на сградата емблематичен външен вид. Част от зелените площи ще бъдат отворени за обществено ползване.

За разлика от други проекти на Либескинд, които са назъбени и с много геметрични шарки, 150-метровата „Окитани“ се разграничава от традиционния му стил със своите плавни, изиващи се контури. Извитата, усукана форма черпи вдъхновение от водните пътища на Канал дьо Миди, който се вие като змия през града. Небостъргачът ще привлича погледа и ще се състои от 11 000 квадратни метра офис площи, един хотел Хилтън, 120 апартамента, търговски площи, ресторант с панорамна гледка.

„Кулата ще се превърне в уникален обект в огромното градско пространство – тя не само ще се превърне в дестинация, но и ще определя обществено пространство“, каза Либескинд. „Със своите окачени градини, които променят цвета си през различните сезони, лекото сребристо остъкляване на фасадата отразява розови тонове на Тулуза, а яркостта на този материал ще промени възприятията за пространството в зависимост от промяната на светлината“.

Изграждането на „Окитани“ трябва да започне през 2018 г. Очаква се строителството да приключи през 2022 г.

 

Рендери: Studio Libeskind

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*