Париж и Лондон с нови средства за измерване на емисиите от автомобили

Oколо 9000 жители на Лондон и 2500 жители на Париж умират всяка година заради смога

Кметовете на Париж и Лондон обявиха нова схема за мониторинг на емисиите от превозните средства. Те са насочени към подобряване на качеството на въздуха в двете столици.

Ан Идалго, кмет на Париж, и Садик Хан, кмет на Лондон, заявиха, че схемата ще създаде система за точкуване с цел идентифициране на реалните емисии от автомобилите, за да може да се предоставя по-точна информация на потребителите.

„Ние трябва да можем да създадем надеждна система за точкуване, която да бъде дадена в ръцете на всички наши граждани и да им позволи да знаят какви емисии излизат от превозните средства в действителност“, каза Идалго на международна конференция за замърсяването на въздуха.

Схемата ще разчита на пътни измервания и тестове „в реално време“ чрез анализ на емисиите с помощта на Международния съвет за чист транспорт. Системата ще дава на всеки модел кола оценка на база на вредните емисии, които отделя.

Идеята е системата да отиде отвъд това, което сегашната маркировъчна схема на ЕС прави, като регулира само определени замърсители и то на база лабораторни изследвания. Жителите на Лондон и Париж ще могат да разчитат на честна, точна и независима оценка на емисиите от превозните средства на пътя, подчерта Хан.

Сеул също обмисля въвеждането на системата. „Справянето с емисиите от превозните средства е приоритет, ако искате да се справите със замърсяването на въздуха във вашия град“, каза Вонсон Парк, кмет на Сеул.

По думите на Хан, около 9000 жители на Лондон умират всяка година преждевременно заради замърсяването на въздуха. Идалго отговори, че цифрата за Париж е 2500.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*