Изтъняването на арктическия лед е бедствие за океаните

Бъдещето на региона става все по-несигурно

Изменението на климата обърква цялата екосистема в Северния ледовит океан. Изтъняването на морския лед позволява навлизането на повече слънчева светлина в дълбините. Това позволява на микроскопичните водорасли да цъфтят дори в „негостоприемната“ среда на района около Северния полюс, обясняват учени. Цътежът им може да повлияе катастрофално на всички останали обитатели на водите в района.

Микро-водораслите сега са в състояние да растат под леда из почти 30% от Северния ледовит океан в топлите летни дни, през юли. Преди 30 години това е било възможно в еда около пет процента от водите, пишат учените. Цъфтежът може да се окаже дори още по-широко разпространен.

Това изменение води до значително променени екологията на Северния ледовит океан, пишат изследовтелите – екип от учени от Съединените щати и Великобритания, водени от Кристофър Хорват от Харвардския университет.

Първият масов подводен цъфтеж на водораслите е наблюдаван през 2011 г. в Чукотско море, северно от Беринговия проток, който разделя Аляска и Русия – регион, дотогава считан за прекалено тъмен за развитието на фотосинтеза.

Учените, публикували своите анализи в списанието Science Advances, базират прогнозите си на математически модели за изтъняването на леда и езерата от вода от стопен лед, които се образуват на повърхността на леда – езера, които помагат на слънчева светлина да прониква в ледените води по-долу.

Засега учените са предпазливи в прогнозите си как точно необичайният растеж на алгите в този регион ще се отрази на биоразнообразието в Арктика и местната хранителна верига. Може би това ще привлече повече риба в северна посока. Досегашните наблюдения на изследователите са недостатъчни, за да се направи обосновано предположение. При всички положения новите наблюдения допринасят още повече за несигурността по отношение на икономическото бъдеще на региона, който се затопля двойно по-бързо от средното за Земята като цяло.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*