SpaceX изстреля спътник с ракета-носител с рециклирана първа степен

Модулът се приземи успешно върху предвидената за целта платформа в океана

Американската компания SpaceX за първи път изстреля в космоса спътник с ракета-носител „Falcon 9“ с вече използвана и рециклирана първа степен. Прецедентът открива възможности за значително съкращаване на разходите, предаде Франс прес.

Спътникът е телекомуникационен SES-10 на SES- – един от водещите сателитни оператори. Самата ракета беше изстреляна от космическия център „Кенеди“ в Кейп Канаверал, щата Флорида, по план – в 18,27 часа местно време (22,27 часа по Гринуич). Първата степен на ракетата успешно се приземи върху предвидената за целта платформа в океана, съобщи компанията, цитирана от ТАСС.

Високата 41 метра първа степен се отдели от ракетата-носител 2 минути и 41 секунди след изстрелването и се очакваше да кацне меко на плаваща платформа в Тихия океан 8 мин. и 32 сек. след изстрелването.

Първата степен на ракетата е рециклирана. Тя е използвана за първи път през април 2016 г. при изстрелването на капсулата „Дракон“ към Международната космическа станция с мисия за снабдяване на станцията с провизии, съгласно договор с НАСА, припомня АФП.

От: БТА, снимка: SpaceX

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*