Нискоемисийни роботи разнасят пица в градове в Германия и Нидерландия

Ще обслужват доставки в радиус от 1 километър

Роботи ще разнасят пица на всички, които са си поръчали от вкусната храна, в градове из Германия и Нидерландия. Това стана възможно след подписването на договор между Starship Technologies и пица-веригата Domino’s за „нискоемисийни доставки“ за избрани магазини из Европа.

Поръчките ще се изпълняват от нискоемисийни роботи, захранвани с батерии. Те, според двете фирми, харчат „колкото крушка“. Роботите ще разнасят пици в радиус от един километър около магазините на Domino’s в определени градове в Германия и Нидерландия.

Проектирани да доставят най-различни стоки с максимална скорост от 6 км/ч., роботите на Starship Technologies могат да намалят разходите на бизнеса, замърсяването на въздуха и емисиите на CO2, свързани с автомобилния превоз в градски райони.

Пуснати за първи път през 2014 г., автономните роботи вече са тествани в Лондон, Хамбург, Дюселдорф и Берн. Техни „колеги“ вече обслужват някои доставки на куриерски служби като Hermes и JustEat.

Domino’s Pizza Enterprises, голямата компания, с която пицариите Domino’s са създадени като франчайз, ще наблюдава партньорството и ще продължи да оценява използването на наземни и въздушни роботизирани доставки. Корпорацията обясни в тази връзка, че изпълнява проекта по своята програма DRU за роботизирани услуги, която се фокусира върху разработването на технологии за доставки чрез безпилотни летателни апарати и роботи.

Роботизираното разнасяне на пиците ще надгради сега съществуващите модели на доставка на пица – включително чрез автомобили, скутери и електрически велосипеди, обясни Дон Мейдж, изпълнителен директр на групата Domino и неин управляващ директор.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*