Една пета от храната по света се похабява

Най-неефективният процес на производство на храна е животновъдството

39 процента от възрастните в света са с наднормено тегло. 13% дори са със затлъстяване – увеличаваща се тенденция, спорд Световната здравна организация (СЗО). В същото време 795 милиона души по света гладуват. Въпреки това 1,3 милиарда тона храна се изхвърлят всяка година. Около 20 процента от храната, която се предлага на потребителите по целия свят, се похабява заради преяждане или изхвърляне. Това е изводът от наскоро завършено международно изследване на учени от пет световни университета.

Глобалното население консумира около десет процента повече храна, отколкото му е нужна за здравословно хранене, посочват учените в своето изследване. Девет процента от храната се изхвърля или се оставя да се разваля. Усилията за намаляване на тези загуби биха могли да подобрят общата безопасност на храните, като същевременно се гарантира, че всеки има достъп до безопасна и достъпна, питателна храна. Това би могло да помогне и за предотвратяване на щетите на околната среда.

За да определят количествено степента на загубите, геолози и климатолози от Великобритания, Германия и Австралия са изучили всички етапи на глобалната система за храна -– от отглеждането и събирането на реколта до консумацията на храната. За тази цел те са изследвали данни, събрани предимно от Организацията за прехрана и земеделие на ООН.

Те са открили, че почти половината от събираната реколта в световен мащаб, тоест около 1,2 милиарда тона, се губи заради свръхпотребление, изхвърляне, както и неефективни производствени процеси, преди храната да стигне до потребителите.

Най-неефективният процес е животновъдството, казват изследователите. Тук загубите са в размер на 78% или 840 милиона тона. Повече от 1 милиард тона събрана реколта се използват за производството на 240 милиона тона хранителни продукти от животински произход – включително месо, мляко, яйца. Само на тази фаза се падат 40 процента от всички загуби на събраната реколта, казват изследователите.

Повишеното търсене на някои храни, особено месо и млечни продукти, би намалило ефективността хранителната система храна и може да направи трудно увеличаването на населението на света по устойчив начин, подчертават учените.

Посрещането на това търсене може да доведе до увреждане на околната среда чрез увеличаване на емисиите на парникови газове, нарушения на водоснабдяването, загуба на биологично разнообразие. Консумирането на по-малко животински продукти, и ограничаването на практиките на изхвърляне на храна могат да променят тези тенденции.

Изследването е ръководено от Университета в Единбург и е осъществено в сътрудничество с Технологичния институт в Карлсруе (KIT), Селския колеж в Шотландия, Университета на Йорк, Австралийския център за метеорологични и климатични изследвания. То бе публикувано в списание Agricultural Systems.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*