Нова цел на ЕС: токът да е по-евтин, когато ВЕИ са изобилни

Сегашните фиксирани цени са адекватни за равномерно работещи и предвидими мощности

Енергийните компании в Европейския съюз навярно ще трябва да предложат по-гъвкави цени от 2020 г. нататък с цел насърчаване на потребителите да използват повече електричество във времето, когато наличните източници са в изобилие и евтини. Това предвижда набор от нови правила, за които съобщи висш служител на ЕС пред Ройтерс.

И не, това не е първоаприлска шега. Повечето европейски комунални дружества продават енергия по фиксирани цени, независимо от колебанията на цените на пазарите на едро. Подходът има смисъл, ако по-голямата част от енергията идва от въглища и ядрени централи. Ала пиковете на възобновяемите енергийни източници, които са непостоянни – такива като слънчевите и вятърните паркове – води до дневни колебания на цените, които изискват по-гъвкав подход за насърчаване на използването на енергията в слънчеви и ветровити дни, когато енергията е в изобилие, се казва в проекта.

Предизвикателство ще е да се насърчат комуналните дружества да въведат в практиката по-гъвкава структура на цените и да разширят внедряването на интелигентни измервателни уреди. Тези измервателни системи могат да се свържат с приложения за мобилни телефони или други дигитални системи, за да показват изменението на цените на енергията през целия ден. Те могат да показват и кога електроуредите в дома използват ток, който струва по-малко.

Гъвкавото ценообрзуване може да намали сметките за ток на европейското домакинство средно с около 400 евро на година, заяви Клаус-Дитер Борчардт, директор на Международния енергиен пазар при Европейската комисия, пред Ройтерс.

Всъщност подобно гъвкаво ценообразуване вече действа в Испания и някои скандинавски страни като Финландия, Швеция, Норвегия, Естония. Целта обаче е това да се въведе като практика в целия ЕС.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*