Крио-смилане може да е ключът към справянето с е-отпадъците

В основата на процеса е чистата физика

Учени са измислили ново решение за справяне с нарастващите купчини електронни отпадъци, които бързо се трупат навсякъде по Земята. Според ново проучване, хората могат да опростят рециклирането на тези уреди чрез „пулверизиране на изхвърлената електроника в нанопрах“. За този подход учените твърдят, че може да бъде по-ефективен и по-екологичен начин за третиране на нежеланите електронни уреди и превръщането им в материали, които след това могат да бъдат използвани за други цели.

Прогнозите са, че изхвърлените електронни отпадъци ще достигнат 50 милиона тона в света през следващата година. Количеството им ще нарасне до 1 милиард тона до 2030 г.

С помощта на крио-мелница – механизъм, който използва замразителна камера за раздробяване на материалите – инженерите са успели да смелят две електронни платки на наночастици, които не се замърсяват взаимно. В сравнение с изхвърлянето на е-отпадъци на депата или възстановяването на металите и сплавите чрез процедури по загряване и химическо извличане крио-смилането може да се окаже много по-икономичен начин за използване на отпадъците от електроника, казват учените.

Едно от предимствата на подхода е, че се използва значително по-малко енергия, обяснява Чандра Сехар Тиуери от Университета Райс в Тексас и Индийския научен институт. „Ние предлагаме система, която раздробява всички компоненти – метали, оксиди и полимери – на хомогенен прах, който ги прави лесни за повторна употреба,“ казва Тиуери.

Другото голямо предимство на подхода е лесното разделяне на веществата. „Ние се възползваме от физиката. Когато загрявате нещата, те са по-склонни да се смесват,“ казва Тиуери. „Но при ниски температури те не обичат да се смесват… Това позволяват всичко да се раздели наистина добре“.

В своя опит екипът е взел две платки от компютърни мишки и е използвал крио-мелницата, за да ги смели при изключително ниски температури – около -119 градуса по Целзий – благодарение на постоянен поток от течен азот в камерата за охлаждане. Камерата съдържа също така газ аргон и малко стоманено топче, което разбива материалите и ги стрива на прах. Той е съставен от изключително фини частици с ширина между 20 и 100 нанометра. След студеното смилане частиците са поставени във вода, за да се разделят. След това материалите могат да бъдат използвани отново, казва Тиуери. „Нищо не се губи“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*