Нова химическа система за съхранение на слънчева енергия обещава повече ефективност

Можем да улавяме, транспортираме и освобождаваме топлина, когато ни е нужна

Ново и много ефективно решение за течно съхранение на слънчева енергия са демонстрирали изследователи от Технологичния университет Чалмърс в Швеция. Технологията се базира на химическа течност. Акумулираната енергия може да бъде транспортирана и след това освободена под формата на топлина, когато е необходимо. Изследването беше представено на корицата на научното списание Energy & Environmental Science.

Мнозина смятат слънцето за енергийния източник на бъдещето. Предизвикателството обаче си остава – все още е трудно да се съхранява слънчева енергия така, че да може да се доставя „на поискване“.

Изследователски екип от Технологичния университет Чалмърс в Гьотеборг, Швеция, е показал, че е възможно слънчевата енергия да се преобразува директно в енергия, съхранявана чрез връзките в химическо вещество във вид на течност – така наречената „молекулярна соларна термална система“. Течният химикал дава възможност енергията от слънцето да се съхранява и транспортира. Тя може да се освобождава на поискване – с пълно възстановяване на течността за съхранение.

Процесът се основава на органично съединение, известно като норборнадиен, който при излагане на светлина се превръща в квадрициклен. Квадрицикленът е способен да съхранява запас от енергия, който е с 960 джаула на грам повече от този на норборнадиена.

„Тази техника означава, че ние можем да съхраняваме слънчева енергия в химически връзки и да освобождаваме тази енергия под формата на топлина, когато имаме нужда от нея,“ казва професор Каспер Мот-Поулсен, ръководител на изследователския екип. „Комбинирането на химическото съхранение на енергия с водогрейни слънчеви панели позволява улавянето на повече от 80% от входящата слънчева светлина“.

Изследователският проект е започнат в Чалмърс преди повече от шест години. Изследователският екип прави първата концептуална демонстрация през 2013 г. По това време ефективността на преобразуване на слънчевата енергия е 0,01%, а важна роля за процеса играе скъп химиески елемент – рутений. Сега, четири години по-късно, системата е в състояние да съхранява 1,1 от входящата слънчевата светлина като латентна химическа енергия. Едовременно с това рутеният е заменен с много по-евтини елементи на въглеродна основа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*