Петролен разлив в Аляска застрашава белугите

Заливът Кук е дом и на други застрашени видове

Теч на петрол от подводен тръбопровод трови водите в залива Кук, важно местообитание на китовете белуга, съобщиха официални служители от Аляска късно следобед в събота. Белугите са застрашени, а тяхното убежище край Аляска е от критично значение за оцеляването им.

Течът идва от осем-инчов тръбопровод, свързващ две производствени платформи на Hilcorp Energy в горната част на залива Кук. Hilcorp затвори двете платформи след теча и газопроводът остана да работи при по-ниско налягане, според Аляска Министерството на опазването на околната среда на Аляска – ADEC. Според Hilcorp, изтеклият петро е по-малко от 10 галона. От ADEC обаче не потвърдиха тази цифра.

„Ние не знаем дали петролът не продължава да изтича“, каза Кристин Райън, отговорник по превенцията на разливи в ADEC, в неделя. „Пониженото налягане би трябвало да намали количеството, което изтича, и не сме виждали проблясване във водата от известно време, но не сме в състояние да потърдим“.

Популацията на китовете белуга, които плуват край бреговете на най-големия град в Аляска, е в списъка на застрашените видове от 2008 г. Районът, в който е настъпил разливът, е дом и на други застрашени бозайници, включително някои морски лъвове и т. нар. гърбав кит.

От Adec все още не отчитат въздействието върху околната среда. Причината за теча остава неизвестна.

Миналата седмица Hilcorp затвори две производствени платформи в Аляска заради теч на природен газ в същия залив. Според ADEC, двата инцидента не са свързани. Местният Център за Биологично разнообразие обаче обяви в неделя, че е изпратил до Hilcorp двумесечно предупреждение за намерението да съди компанията заради газовия теч, а сега наблюдава петролния разлив, за да прецни дали иима нужда от допънителни правни действия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*