София е прекрасен град за живеене, с чудна природа и много история

Столицата има много богатства, скрити под "разбутана" външност

София е прекрасен град, в който би било приятно да се живее – има прекрасни планини и много история. Тази сплав е неговата забележителна идентичност. Това бе първото впечатление от София на Хенриет Вамберг, партньор и управляващ директор в „Геел Архитекти“ – датското архитектурно студио, което се зае със задачата да консултира Столична община за подобряването на градската среда в столицата. Още сме стиснали ръце при запознаването си, когато Вамберг се изненадва, че в София има такава инициатива – „зелена столица“. Казва, че София й се струва изключително зелена, с толкова много дървета по улиците. Убедена е, че природата на града ни е едно от нещата, които трябва да ценим и пазим.

Ето какво сподели Вамберг в първата част от разговора ни за София.

 

 

Какви са впечатленията Ви от София, на какъв етап сме от „очовечаването“ на града?

Онзи ден ние обходихме София, направихме голяма разходка – извървяхме около 25 км. Не видяхме всичко, но видяхме много. Уникален град е София! Уникален е е откъм природа – с планините наоколо и с топографията си. Има красиви монументи и много история. Има и много интересна мрежа от улици, красиви паркове и много дървета. Освен това градът има различна етажност на сградите по протежение на улиците и това го прави много разчупен.

Всичко това ви дава много силна идентичност!

Е, има някои неща наоколо, които трябва да се оправят. Ситуцията прилича малко на разбутана къща: хубава си е къщата, но трябва да си я подредите и почистите. Да, трябва да си „подредите къщата“. Нужно е да уеднаквите настилките, уличното осветление и другите елементи на градската среда.

Има ли притеснителни елементи в тази картина?

Мисля, че е тъжно, че е разрешено построяването на някои високи сгради, така че сега те препречват прекрасните гледки към планините наоколо! Усещането от тези сгради е, че са крайно не на място – те са просто извън идентичността на града. Това е нещо, с което трябва много да се внимава. Ако сложите на дадено място лош паваж, лесно можете да го смените след това. Ала ако сложите една висока сграда на лошо място, не можете просто да я смените след това. С големите сгради трябва много да се внимава.

Иначе има проблеми с паркирането, някои булеварди са претоварени, има твърде високи скорости някъде… има недобри пешеходни пътеки и подлези – и някои хора предпочитат да пресичат отгоре, през пътното платно над тях… Има много неща за подобрение. Хубавото е, че когато имаш добри основи, това не е трудно: София е хубав град и ако „почистите боклука“, столицата ви ще е чудесен град, където може да се живее прекрасно.

При тези промени можем ли да сме сигурни кое е правилното решение?

Не бива да се боим да направим грешка. Това е една от поуките от развитието на Копенхаген! Политици, администрация, граждани – ние всички правим много неща, за да подобрим средата, в която живеем. Имаме амбиция да променим града. Затова реализираме различни проекти. Понякога стават грешки – но не бива да се боим да сгрешим, защото не е важна политическата опаковка, а наистина да променим града, да стане той по-добър. Също така не бива да се боим да признаем, когато сме направили грешка.

(Следва)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*