Водачите на дизели ще плащат солени такси в 35 британски града

В Лондон цената на придвижването със замърсяващ автомобил ще стигне 30 лири на ден

Дизелови автомобили, автобуси, камиони и микробуси могат да се окажат обект на допълнителни такси в размер до 20 британски лири, ако водачите им искат да преминават през централните части на градовете в цяла Англия. Товеа предвижда нов закон за чистотата на въздуха, подготвян от британското правителство.

Таксите ще обхващат 35 градски района в Англия, според публикация в Sunday Times. На личните и търговските дизелови превозни средства ще бъде забранено да се движат из централните градски части по време на пиковите часове – това ще е друг мярка, приложена в 10 на най-тежко засегнатите градски центрове.

Очаква се около 10 милиона дизелови превозни средства да бъдат бъдат засегнати от плановете. Те ще бъдат обявени обявени следващата седмица от държавния секретар по околната среда Андреа Лийдсъм. Само най-новите двигатели с най-ниски нива на емисии ще бъдат освободени от дизеловите такси.

В Лондон новите такси ще допълнят вече съществуващите регламенти за таксуване с цел намаляване на задръстванията. Съгласно местния регламент в британската столица, всички дизелови превозни средства ще трябва да заплащат 10 лири „Т-такса“, наречена още „такса токсичност“, за да пътуват през центъра на града.

Проектът става факт след като миналата година Върховния съд реши, че правителството трябва да представи нов план за качеството на въздуха във Великобритания, тъй като предишният план – с мерки за установяване на пет „зони за чист въздух“ в цяла Англия – беше определен като недостатъчен. Сега „зоните за чист въздух“ ще са 35. Те ще са разположени в най-замърсените градски центрове в Англия.

Наред с това местните градски съвети ще бъдат насърчени да въвеждат локални схеми за насърчаване на по-чистия транспорт като например „паркирай и се вози“, автобусни ленти и велосипедни трасета и др.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*